Vår policy

Den svenska lapphunden är en urgammal ras och anses vara Sveriges nationalras nr. 1. Den är en trevlig sällskapshund för de som gillar att röra på sig, gärna i skog och mark. Den är frisk och sund och har kvar de naturliga beteendena. Den svenska lapphunden är en ganska stark och envis personlighet och behöver därför en konsekvent fostran för att bli en trevlig familjemedlem. Jag rekommenderar alltid mina valpköpare att gå kurser med valpen/unghunden så att goda beteenden grundläggs tidigt.

Jag är noggrann med att följa upp alla valpkullar, därför blir det bara en-två valpkullar per år. Hälsokravet för svensk lapphund är att föräldrarna till blivande valpar är hd-röntgade. Annars finns inga hälsokrav för denna friska ras. För att få en överblick över hd-statusen på avkommor från Renlundens kennel så har vi tillsammans med valpköparen överenskommit att hunden ska röntgas vid 1-2 års ålder, på det sättet har nästan alla individer från vår kennel blivit röntgade de senaste 10 åren och vi kan skryta med mycket bra resultat, väldigt få hundar har någon anmärkning på höfterna.

Detta med röntgen är ett av delmålen för Renlundens kennel. Att jobba för rasen som helhet, förbättra den och se längre än min egen uppfödning är oerhört viktigt för mig. Den stora ledstjärnan är att få en större genpol så därför inavlar/linjeavlar jag nästan aldrig. Jag letar ständigt efter linjer som jag inte själv har som kan kompletteras med mina egna tikar och göra något för rasen som helhet.

Idealiska mentaliteten på en svensk lapphund ska vara öppen och tillgiven utan att vara vek. Vi har börjat MH-beskriva våra hundar för att dokumentera hur rasen och vår egen avel ligger till. Detta är i startgroparna men vi hoppas att inom rasen som helhet kunna puffa för ökat antal MH-beskrivningar av den svenska lapphunden.

Kännetecken för en hund från oss är att den är trevlig och har utmärkt exteriör. Vi sätter särskilt stor vikt vid rejäl benstomme, ej för mycket päls, rejäl storlek. Allt detta för att den ska kunna röra sig på ett utmärkt sätt och arbeta energisnålt under hårda förhållanden som renvallare, den ursprungliga uppgiften för svensk lapphund. “Renlundare” har också den rätta skallen. Bred, kort nos, väl markerat stop, runda mörka, uttrycksfulla ögon och små öron.

Valparna säljs med stamtavla, skötsel- och matråd, vaccinationsintyg, veterinärbesiktningsintyg, är avmaskade och ID-märkta samt dolda-fel-försäkrade.